ԳԼԽԱՏՈՒՆ

Asset 1

Մեր Գլխատունը (նշանակությամբ՝ գլխավոր տուն) կառուցվել է դեռևս 11-րդ դարում և վերջնական տեսքը ստացել 18-րդ դարում։ Հնագիտական ​​պեղումներից հետո այն մանրակրկիտ կերպով ուսումնասիրվել է DAR հիմնադրամի կողմից՝ օգտագործելով բացառիկ նյութեր և տեխնիկա, ինչպիսիք են կավը, ծղոտը և փայտը: Ի ուրախություն մեզ, պեղումների արդյունքում հայտնաբերվեց 11-րդ դարի պարիսպ և երկու հին թոնիրներ՝ հողի մեջ։ Մեր հյուրերը դեռ կարող են տեսնել դրանք՝ ապակու տակ պահված, մեր նոր թոնիրների կողքին, որոնք օգտագործվում են մեր սեփական լավաշի և հատուկ բուսական ուտեստների պատրաստման համար։

Լավաշ և լավաշի պատրաստում

Asset 1

Լավաշը, որը նշանակում է նաև «լավ ձգված», տափակ հացի տեսակ է: Այն 2014 թվականին ընդգրկվել է «Մարդկության ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ներկայացուցչական ցանկում»։ Լավաշի պատրաստումը պահանջում է փորձ և հմտություններ։ Այն սովորաբար պատրաստվում է կանանց փոքր խմբի կողմից: Լավաշը կարող է պահպանվել մինչև վեց ամիս և հայկական խոհանոցի անբաժանելի մասն է։ Լավաշը նաև ծիսական դեր է խաղում հայկական հարսանիքներում, որտեղ այն դրվում է նորապսակների ուսերին՝ պտղաբերություն և բարեկեցություն բերելու համար։ Լավաշի պատրաստումը պահանջում է համակարգվածություն, փորձ և հատուկ հմտություններ։ Մեր տեղական համայնքի փորձառու մասնագետների՝ Աննայի և Գոհարի շնորհիվ, մեր հյուրերը հնարավորություն են ստանում մասնակցելու ամբողջ գործընթացին՝ խմոր պատրաստելուց մինչև այն բարակ շերտերով գրտնակելը և հատուկ ձվաձև բարձի վրա ձգելը, որն այնուհետև խփում են թոնրի պատին: Արկածասեր և հետաքրքրասեր հյուրերը կարող են միանալ նրանց և պատրաստել իրենց լավաշը, որպեսզի համտեսեն այն անմիջապես թոնրի միջից՝ տեղական ճիշտ մատուցվող նախուտեստներով:

ԹՈՆԻՐ

Asset 1

Թոնիրը՝ տանդուրի հայկական տարբերակը, կավե վառարան է, որը ներկայացնում է ուտելիք պատրաստելու հնագույն մեթոդներից մեկը։ Դրա ծագումը գալիս է ավելի քան 5000 տարի առաջվանից: Հայկական թոնիրները ավանդաբար պատրաստվում էին գետնի տակ։ Հնագույն հայերի համար, ովքեր պաշտում էին արևը, թոնիրը խորհրդանշում էր դրա իջնելը գետնին՝ մայր մտնելու պահին: Թոնիրը հաճախ տեղադրվել է տների կենտրոնում և համարվել սրբություն:
Այսօր էլ թոնիրը շարունակում է առանցքային դեր խաղալ հայկական խոհարարական ավանդույթների մեջ։

Աշխատաժամեր

Երկուշաբթի - Ուրբաթ

12:00 – 23:00

Շաբաթ - Կիրակի

11:00 – 23:00

Instagram

Privacy Policy
Copyright © 2025 Tsaghkunk | Powered by Business Hub

Hello,Thank you for choosing our restaurant for your reservation. We have received your request and will connect with you as soon as possible to confirm your reservation.